zondag, 14 februari 2016

Dagexcursies

 

1 2 3Dagexcursies/Italie/Bolsena/Toscane/Lazio/Umbrie/ algemeen:

Dagexcursies in midden Italie. Lazio, Umbrie en Toscane.

De omgeving van het meer van Bolsena nodigt uit tot het wekelijks maken van diverse, gezellige en interessante dagexcursies. U bent van harte welkom om deel te nemen aan de door ons georganiseerde excursies.
De excursies zijn uiteen lopend van aard en de prijzen zijn variërend van € 15,- tot € 60,- afhankelijk van de activiteit, eventuele transfer kosten, entree en lunch. De excursies worden wekelijks aangeboden op de campings en onze andere accommodaties en op facebook Activa Bolsena.

Steden

Stadswandelingen:
Orvieto en Bagno-regio
Bolsena
Sorano, Pitigliano en Sovana
Viterbo en de antieke termen delle Masse di San Sisto
Rome
 

1. Orvieto en Bagno Regio
We maken een spectaculair sight singh met de bus van Activa Bolsena, omhoog Orvieto in en komen recht voor de prachtige dom van Orvieto uit, alwaar we de auto parkeren. Orvieto is gebouwd op een gigantische rots van tufsteen ligt ongeveer vijfentwintig kilometer van Bolsena en behoort zonder twijfel tot één van de mooist gelegen steden in de verre omtrek. Net als Bolsena is Orvieto een oude Etruskische stad.
Na een kopje cappuccino op een terras met uitzicht op de dom van Orvieto gaan we van start met ons programma.
We bezoeken s`morgens de dom, een van de belangrijkste scheppingen van de Italiaanse gotiek. Met in de kapel het laatste oordeel van Signorelli. Vervolgens gaan we het centrum verder verkennen. De combinatie van mooie monumenten, gezellige winkelstraatjes en leuke winkeltjes maken het centrum van Orvieto bijzonder sfeervol en aantrekkelijk.  We lunchen op een van de mooie piazza`s van Orvieto en s`middags gaan we op weg naar Bagno Regio, een middeleeuws plaatsje.  Een kilometer verderop ligt Cività, de eigenlijke oude woonkern van Bagnoregio. Door splijting van de tufrots is er een kloof ontstaan van 1000 meter. Cività (de dode stad) ligt sprookjesachtig op de rots en gaan we via een brug al wandelend bezichtigen.

2. Bolsena
Aan de oostkant van het meer van Bolsena  is een oude Etruskische stad, Volsinii was haar antieke naam. Tussen Bolsena (Volsinii) en Orvieto lag in de tijd van de Etrusken hun heilige grond. Het Bolsena van nu heeft een middeleeuws centrum met een kasteel. Jaarlijks, op 24 juli, wordt S. Christina gevierd. Christina was een christelijke martelares en leefde rond het jaar 300, ze is patrones van de stad.
We starten aan de boulevard van Bolsena met een lekker kopje cappuccino of espresso. Hier is het heerlijk genieten van het uitzicht op het meer. Vervolgens gaan we het stadje verkennen en brengen we een bezoek aan de Basilica di Santa Christina.  St. Christina is de beschermheilige van Bolsena.  Zij is een martelares en tijdens het bezoek aan de St.Christina zul je van alles te weten komen over haar. De basilica staat bovenop oude onderaardse catacomben, waarin tijdens de prehistorische tijd en vroeg christelijke tijd de doden werden begraven. We sluiten het programma af met een bezoek aan het kasteel van Bolsena en het buurtje rondom.
Jaarlijks op 23 en 24 juli worden er mysteriespelen voor St. Christina opgevoerd.

3. Sovana, Pitigliano en Sorano:
We bezoeken vandaag de drie parels van Zuid Toscane, Sovana, Pitigliano en Sorano.  Zij liggen op respectievelijk 16 en 20 km ten westen van het Lago di Bolsena (Toscane).
We gaan van start in het stadje Sorano. Sorano is middeleeuws, schilderachtig en artistiek stadje als het ware uit de tufsteen op gerezen. Sorano ligt op een 400 meter hoog tufstenen plateau. Aan de zuidoostkant van het dorp ligt het 3e eeuwse fort Orsini, en aan de noordwest kant de Masso Leopoldini, een rots met een verdedigingsmuur en een toren.
Na genoten te hebben van een heerlijke cappuccino of espresso met dolce gaan we Sorano verkenen.
Vervolgens bezoeken we Sovana. Hier gaan lunchen op het middeleeuwse dorpsplein. We bezoeken de oude Romaanse dom
Rondom Sovana liggen Etruskische necropolissen, verweven in het prachtige landschap.
Als laatste brengen we een bezoek aan Pitigliano. De huizen van Pitigliano liggen in de tufstenen heuvels aan de rand van een massief vol spelonken en worden gedomineerd door de bogen van het aquaduct. We dwalen door een dolhof van oude middeleeuwse straatjes en buurten. We bezoeken de Joodse wijk met synagoge welke ook wel klein Jeruzalem wordt genoemd.

4. Viterbo de stad van pauzen en van de Middeleeuwen:   
Vandaag gaan we op weg naar Viterbo, de hoofdstad van de provincie Viterbo met daarin gelegen Bolsena. Na een bezoek aan de markt en even uitrusten op een terrasje gaan we het perfect bewaarde middeleeuws hart met intieme pleintjes en smalle straatjes bezoeken. Dit geheel is omringd door stadsmuren uit de 11de en 12de eeuw. In de 12de-en 13de eeuw hadden de pausen hier hun zetel, vandaar dat de stad een pauselijk paleis heeft. We bezoeken de Kathedraal van San Lorenzo en het Palazzo dei Papi, één van de schitterendste monumenten van de stad. We lunchen in Viterbo en aan het einde van de middag gaan we naar de antieke termen delle Masse di San Sisto. Handdoek meenemen dus.

5. Rome:                                                                                                                 
Activa Bolsena neemt u graag mee naar het Rome van de Keizers. Het Forum Romanum, Coloseum en Pantheon worden bezocht en natuurlijk bezoeken  we de Trevi Fontein.  Wanneer u met de rug naar de fontein staat en met rechts over de linkerschouder twee muntjes in de fontein gooit, de ogen sluit, aan Rome denkt en uitroept “Arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tiberis aqua tua fluit ( tot wederziens Rome, ik wil je genade, je water stroomt naar de Tiber) zult u  ooit terugkeren naar Rome en wie wil dat nu niet.
We gebruiken de lunch aan het Piazza Navona, een van de oudste buurten van Rome.

Wandelen

1. Monte Bisenzio en het Isola Bisentina:
We bezoeken vandaag eerst Monte Bisenzio. Een klein schiereiland recht tegenover het Isola Bisentina. De Monte Bisenzio was een heilige berg ten tijde van de Etrusken. We bezoeken een oud columbarium, met prachtig uitzicht op het eerder genoemde meer. Vervolgens gaan we naar Capodimonte, vanwaar we met de boot naar het Isola Bisentina gaan. Het eiland was in vroeger tijden het zomerverblijf van de paus.  Hier maken we een wandeling over dit mooie ongerepte eiland, met overblijfselen uit vergane tijden.
Tijdens de wandeling nuttigen we ons lunchpakket. Tijdens de siesta is er de mogelijkheid om lekker te zwemmen.

2. Wandelen van St.Ourico via Vitozza naar Sorano:
We wandelen vandaag vanaf het dorpje St. Quirico door een prachtig gebied, naar het imposant op een plateau liggende dorpje Sorano. We volgen de hoge en lange riffen van Vitozza, waarin vele holen zijn uitgehakt (bronstijd). Via het riviertje de Lente gaan we naar de Via Cava di San Rocco, een holleweg uit de tijd van de Etrusken. Het uitzicht op Sorano is fantastisch. We lunchen valkbij het riviertje de Lente. Na de lunch bezoeken we Sorano.  

3. Wandelen van Sovana naar Pitigliano:
Na een korte omweg via de Etruskische necropool Folonia hebben we een prachtig uitzicht op Sovana en de bergen daar achter. De wandeling gaat over oude Etruskische wegen: langs de route liggen duizenden jaren oude grafkamers. Het rust en lunch punt is Pitigliano, een oud stadje met smalle straatjes, fonteinen en poorten dat trots op een rots troont. Na de lunch wandelen we weer terug naar Sovana.

4. Wandelen bij volle maan, zonsopkomst en stiltewandelingen:
Het Italiaanse landschap als spiegel van je ziel. Wandelen in de natuur doet een beroep op al je zintuigen. Bij wandel- en natuurcoaching gaat het niet om het aantal te lopen kilometers, maar om bewustwording. Het ontdekken van je eigen pad. Het ervaren van het bijzondere Italiaanse oeroude natuur- en cultuurlandschap en haar energie. Wat voel je en wat doet dit met je, wat zijn de vragen die je bezig houden. Tijdens het wandelen in de natuur komt er rust in je hoofd, het wordt stil. De stilte geeft ruimte aan inspiratie en nieuwe ideeën waardoor je dichtbij je innerlijke gevoel kunt komen. We gebruiken voorwerpen uit de natuur. Wat kom je tegen, wat valt je op. Hoe kijk je tegen deze elementen aan. Is een mier voor jou een nuttig wezen of een dier dat bezig is met zinloos werk. Welke boom spreekt jouw aan, is het een rechte boom of is hij scheefgegroeid en wat zegt dit over je visie op het leven en op jezelf.
We begeven ons met name in de heuvels van de Toscaanse Maremmen en het gebied rondom het meer van Bolsena. Een landschap met rivierdalen, ravijnen, holle wegen vanuit de tijd van de Etrusken. Heilige plekken, zoals kluizenaarswoningen verborgen in de prachtige natuur. Watervallen en warm water bronnen. Overweldigende en krachtige plekken. Prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen rondom het meer. Wandelingen bij volle maan. De lente, zomer, herfst en wintercyclus. De cirkelgang van het leven. Leven in de lente, groei en bloei in de zomer, oogsten en los laten in de herfst en rust in de winter en de wedergeboorte in de lente. Het mooie is, dat de natuur per seizoen vaak precies aanreikt wat je op dat moment nodig hebt. Al deze elementen gebruiken we tijdens de wandelingen. Als u zich met het seizoen mee gaat bewegen, zwemt u niet tegen de stroom in, maar laat u zich erdoor dragen. “Go with the flow”

5. Eremo di Poggio Conte (kluizenaarsgrot):
Een bijzondere wandeling staat er op het programma voor vandaag. We lopen door een gebied welke in vroegere tijden werd aangedaan door pelgrims. Langs deze pelgrimsroute woonden kluizenaars, eremiti. Zij woonden in romitirio`s. Deze romitiro`s werden al in de etruskische tijd gebruikt.
We komen via een rustig gebied, door het Fioradal in een stiltegebied. Hier vinden we een oude kluizenaarswoning naast een prachtige waterval. Zeer indrukwekkend. We picknicken aan het riviertje de Fiora.

 

Culinair


Kaas en wijn proeverij bij plaatselijke wijnboeren
Bezoek aan een Pecorini fabriek
Workshop Italiaans koken

1. Italiaanse wijnproeverij:
U weet natuurlijk al lang dat de Italiaanse wijnen beroemd zijn over de gehele wereld. Tijdens onze wijnproeverijen laten we u kennis maken met de door ons en de wijnhuizen uit de omgeving geselecteerde Italiaanse rode , witte en rosé wijnen.

De wijnproeverij  bestaat uit zes exclusieve Italiaanse wijnen, hierbij worden crostini's en 2 soorten Italiaanse kazen en brood geserveerd.

2. Pecorino Fabriek:
Bezoek aan een Pecorino fabriek.
Tijdens uw vakantie aan het meer van Bolsena zult u vele malen oog in oog komen te staan met verschillende schaapskuddes. Deze schapen worden niet gehouden voor het vlees, maar om de melk, voor het maken van de beroemde Pecorini kazen. De Pecorino heeft een unieke smaak gearomatiseerd door de geurige kruiden, welke door de schapen worden gegeten. De pecorino kaas wordt vaak vernoemd naar de streek van productie. De schapen worden eenmaal per dag gemolken. De kaas wordt verhit tot 35-40°C en 20 minuten omgeroerd. Daarna giet men de pecorino in een ronde vorm en perst men het vocht – de ricotta – eruit. Dan wordt de kaas enkele uren ingezouten. Tenslotte stockeert men de kazen 40 dagen tot 6 maanden in een donkere koude omgeving.

3. Workshop Italiaans koken:
Wij bieden u samen met een Italiaans kok een workshop Italiaans koken aan. Waarin een gezellige dag met samen koken, eten en drinken centraal staat. De gerechten worden door de deelnemers zelf bereidt onder deskundige begeleiding. Na het koken gaat u gezellig aan tafel om te genieten van het resultaat, onder het genot van een lokale wijn.
Deze ervaring zal u zeker helpen om indruk te maken op uw vrienden thuis, als ze bij u Italiaans komen eten.

Thermen

Thermen van Saturnia, le Cascate del Gorello
In Italië zijn veel zwavelbaden (Thermen). Warm waterbronnen die uit de grond opborrelen en waar u heerlijk in kunt badderen, zwemmen en relaxen. Deze zwavelbaden bevinden zich in de openlucht en een aantal zijn vrij toegankelijk. Ook rondom Lago di  Bolsena zijn een aantal baden te bezoeken, waaronder le Cascate del Gorello bij Saturnia. Wij nemen u graag mee.   

 

Kunst tuinen en parken

Archeologisch park Sovana
Vitozza “Spookstadje”
Vulci
Giardino dei Tarocchi

1. Archeologisch park Sovana:
Vandaag besteden we al wandelend aandacht aan Sovana. In de directe omgeving van Sovana ligt een van de meest indrukwekkende dodensteden in archeologisch park Citta del Tuffo.  In dit park bevinden zich vele tombes en grafkelders. Tomba Ildebranda is een van de beroemdste (3e eeuw voor Chr). De stijl doet denken aan een Griekse tempel. We lunchen in het park en bezoeken s`middags het stadje Sovana.

2. “Spookstad” Vitozza:
Zin in een spannende dag, ook leuk voor kinderen.
We volgen de hoge en lange riffen van het “spookstadje” Vitozza. De woningen die in het tufsteen zijn uitgehouwen werden tot in de 17e eeuw bewoond. We picknicken op een weide met prachtig uitzicht op de omgeving.

3. Vulci:
Vulci was een van de twaalf steden van de Etruskische federatie. De stad is echter vrijwel geheel verwoest. Echter een bezoek blijft nog altijd zeer interessant. De archeologische opgravingen zijn ondergebracht in een natuurpark samen met lome witte koeien, makke paarden, hier en daar een roofvogel, hagedissen, een enkele otter, stekelvarkens en wilde kruiden. Er is een Romeinse brug over de in de oudheid bevaarbare rivier, de Fiora. Nu ligt er een heel diep ravijn. De oude Etruskische via (weg) door Vulci is prachtig.

4. Giardino dei Tarocchi:
Franse beelden in een Italiaanse tuin. Een sprookjestuin met vrolijke, fantasievolle beelden in mozaïek en met vele ronde vormen. Ontworpen door de in middels overleden Franse kunstenares Niki de Saint-Phalle. Het thema van de beeldentuin is Tarot. De afbeeldingen op tarotkaarten staan voor grote veranderingen in het leven. De afbeeldingen van deze thema`s kunnen echter vrij worden geïnterpreteerd.
 

Dorpsfeesten en tradities

Dorpsfeesten, processies en concerten
Tijdens het seizoen zijn er vele dorpsfeesten, processies en concerten in Italië. Wij selecteren deze en bieden ze in excursie vorm aan. Te denken valt aan 23 en 24 juli mysterie spelen in Bolsena te ere van Santa Christina, 22 juli is er een processie in Gradoli, welke we gaan bezoeken.
We bezoeken dorpsfeesten en dansevenementen, concerten, een klassiek concert in de Dom van Orvieto of een rockband op het piazza in Bolsena. Het feest van de aardappel of van de kastanje, teveel om op te noemen. We houden u tijdens uw vakantie op de hoogte.

 

 

 

 

  

 

 

 

Activa Bolsena. Een kleinschalige vakantiespecialist. Voor uw vakantie, tussen de locale bevolking in authentiek midden Italië. Rondom het schone meer van Bolsena en Rome. Een van de schoonste meren van Europa. Op de grens van Toscane, Lazio en Umbrie.

Vakantie in middeniTALIE